507456111 - 607504548 kontakt@tartakszydlowski.pl

Tarcica sucha


Tarcica sucha

Tarcica jest głównym produktem każdego tartaku i firmy z branży drzewnej. Powstaje w wyniku przetarcia drewna okrągłego w sposób indywidualny bądź grupowy. W efekcie uzyskujemy tarcicę obrzynaną lub nieobrzynaną. Tarcica obrzynana to drewno o obrobionym czole i czterech krawędziach, natomiast tarcica nieobrzynana to drzewo o obrobionych dwóch krawędziach równoległych. Krawędzie boczne pozostają nieobronione.

Tarcica sucha – podział

Tarcice dzielą się również ze względu na to, jakie wymiary maja otrzymane w wyniku przetarcia sortymenty. W kolejności od najmniejszych do największych są to:

  • deski – ich grubość wynosi maksymalnie 40 milimetrów,
  • bale – grubość do 100 milimetrów,
  • listwy – przekrój poprzeczny od 29 do 70 milimetrów,
  • łaty – przekrój od 75 do 140 milimetrów,
  • belki – maksymalny wymiar to 180 na 180 milimetrów,
  • krawędziaki – maksymalny wymiar to 220 na 280 milimetrów.

Tarcica sucha – rodzaje

Tarcica może być wyprodukowana z dowolnego rodzaju drewna. Rozróżnić można różne rodzaje tarcicy: tarcica sucha iglasta, tarcica dębowa czy tarcica brzozowa.

Tarcica jest głównym surowcem, wykorzystywanym w branży meblowej i podłogowej. Najlepsze produkty używane są do tworzenia drzwi i okien. Natomiast gorsze rodzaje tarcicy stosuje się w przemyśle budowlanym i papierniczym.

Odpowiednie warunki przechowywania tarcicy

Tarcica musi być przechowywana w odpowiednich warunkach, aby nie uległa zniszczeniu. Niedopilnowanie tego może spowodować, że tarcica, która wyjechała z tartaku w idealnym stanie, może stać się niezdatna do użycia z powodu nieprawidłowego magazynowania. Należy zadbać przede wszystkim o odpowiednio wysoką temperaturę i przepływ powietrza, aby tarcica nie zwilgotniała, nie zaatakowały jej owady czy aby nie ulega zniszczeniu z powodu sinizny.

Tarcica powinna posiadać odpowiedni stopień wilgotności. Największym zastosowaniem cieszy się tarcica sucha. Istnieją trzy sposoby suszenia drewna: wietrzenie na wolnym powietrzu na tzw. sztaplach; suszenie w zamkniętych komorach, gdzie panuje podwyższona temperatura i dzięki temu możliwe jest szybsze uzyskanie odpowiedniego poziomu wilgotności tarcicy oraz trzeci sposób – szybkie zmniejszanie wilgotności poprzez proces ciśnieniowo-próżniowy w zamkniętej komorze.

W naszym tartaku przygotowywana jest między innymi tarcica sucha iglasta czy tarcica liściasta sucha najwyższej jakości. Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszych usług.


Formularz kontaktowy

4 + 11 =

Tartacznictwo Sp. j. S.J. Szydłowscy
Zucielec 31, 19-104 Trzcianne
woj. Podlaskie

NIP 719-00-05-960  REGON 450183294

e-mail: kontakt@tartakszydlowski.pl
tel./fax: 85-738 53 35
kom. Jakub (+48) 507 456 111
kom. Stanisław (+48) 607 504 548


Nasz tartak położony jest w miejscowości Zucielec, 55 km na południe od miasta Ełk, 60 km na północny-zachód od Białegostoku. Trasa dojazdowa prowadzi z miasta Mońki w kierunku Trzcianne

Tartacznictwo Sp. j. S.J. Szydłowscy


Tartacznictwo Sp. j. S.J. Szydłowscy

Zucielec 31, 19-104 Trzcianne
woj. Podlaskie


e-mail: kontakt@tartakszydlowscy.pl
tel./fax: 85-738 53 35

kom. Jakub (+48) 507 456 111, Stanisław (+48) 607 504 548

www.tartakszydlowski.pl